Juldagsmorgon

När juldagsmorgon glimmar jag vill till stallet gå. Så blev det nu inte, jag går ingenstans. Det blev en kort promenad i huset via kaffebryggaren till TV apparaten och julottan på TV1. Så firar jag anledningen till Julhögtiden, julotta och avvaktan av Jesu födelse iförd morgonrock och en kopp kaffe.

En lite konstig smak i munnen, efter allt jäkt för att hinna, hustruns idoga arbete med julförberedelser mat, julklappar mm sitter jag här, i den viktigaste stunden, i mycket enkel utstyrsel och nyvaken. Vad blev det nu av de högt ställda förväntningarna på Julafton….

Vi har i alla fall fått en vacker jul med mycket snö i hela landet och minusgrader. Ett önskeväder för många. Inte minst för räddningstjänsten! Det synligt farliga väglaget får oss bilister att sänka farten. Det vi ser och vet är farligt det respekterar vi och skyddar oss för. Men allt annat, som är lika farligt fast vi inte ser det? Visst har vi en vana att tro att det inte drabbar oss. Lömsk halka på till synes bara vägar, det tror vi inte är farligt. Höga farter i tät trafik med mötande bil bara några meter från oss, det tror vi heller inte är farligt. Vi bara gasar på. Men då försöker jag tänka på vad en bror till mig sa en gång ”Farten orsakar sällan olyckor men det är farten som orsakar konsekvensen av olyckan” Han har sina ljusa stunder den här brorsan.

Det finns ju andra faror också, som man heller inte kan se men, icke för ty, lika farligt det också. Det ska jag inte skriva om idag för det handlar om, bitterhet, avund, missunnsamhet, ilska mm och jag tycker inte att det passar som funderingar på juldagen.

Passar gör det dock att planera för en dag i det fria. Det ska prövas julklappsskidor. En syssla som verkligen stimulera det positiva hos oss människor. Att skida fram i måttligt tempo i ett vackert skidspår är underbart för muskler, magen huvudet och fyller själen med ro. Man kan att njuta utan reservationer.

Så jag vill önska eventuella läsare, en skön fortsättning på julen. Tänk positiva tankar, var vänlig mot människorna omkring dig, kör försiktigt och ha det riktigt bra.

1 comment

  1. Jag som alltid sett avund, avundsjuka och bitterhet som den dygd!:D

    Men det gick ju bra! Tack för en trevlig julafton!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *