Dagens reflektion.

417 miljoner till Blekinge… Nej det är inte Lottovinster den här gången, det är infrastrukturpengar som referingen har avsatt till bla järnvägar i Blekinge.

Meningen är att tillskottet ska gå till satsningar på väg och järnvägar runt om i Blekinge fram till år 2021. Den främsta prioriteringen är att minska resetiden från Blekinge till Kastrup med 21 minuter. Bland annat planerar man att bygga ett mötesspår mellan Trensum och Åryd för att slippa vänta på mötande tågtrafik i Karlshamn. Dessutom satsar man på att slutföra byggandet av Citytunneln vid årsskiftet.

Men den efterlängtade snabbjärnvägen från Stockholm och söderut via Nyköping – Norrköping – Linköping osv blev det inget av. Infrastrukturminister Åsa Torstensson säger att hon inte har tillräckligt beslutsunderlag för att ta ställning till den järnvägen. Trots att den är mycket väl utredd seda flera år tillbaka och trots att den järnvägsträckan transporterar mängder av gods och människor. Trots att just den sträckan skapar en järnvägsinfarkt som hindrar en behövlig stor ökning av järvägstransporter i hela landet…. Infrastrukturminister Åsa Torstensson verkar ha svårt att fatta eller så är hon hela tiden upptagen med att på sitt “Pappegojliknande” sätt återupprapa – Det är den förra regeringens fel. Det är den förra regeringens fel. Det är den förra regeringens fel. Det är den förra regeringens fel.

Idag är det inte lika frostigt som igår….. tack och lov. Men de frostiga kontakterna mellan Folkbladet och det Kommunala hamnbolaget fortsätter att vara kalla, iskalla. Idag publicerar Folkbladet ett artikel om Hamnbolagets sätt att använda sina kontokort. Folkladet anger en hel del tveksamheter och en hel del direkta felaktigheter i hamnbolagschefernas användande av kontokorten. Revissorerna…. har inte hittat några felaktigheter alls under åren. Märkligt… är Folkbladet så mycket effektivare som revisor alltså. Det kommunala hamnbolagets styrelseordförande Hans Lundin, hävdar att – Hamnbolaget har bara varit kommunalt några år, så de är nog kvar i den kultur med kontokorten som gällde när det var privat.!!! Då undrar jag, med 40 år erfarenhet av privata bolag, hur Hans Lundin tänker. I de företag som jag har lite insikt i skulle detta inte få förekomma alls… Men Ordförande Hans Lundin är ju regionschef på Riksbyggen och där kanske det är ok.

Jag tycker att det är utmärkt att Folkbladet granskar vår kommunala verksamhet där tydligen de utsedda revissorerna går bet. Bra Folkbladet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *