Söndags reflektion.

Söndag morgon, solen strålar från en klarblå himmel. Ja den är faktiskt klarblå, inte något syns av den vulkanaska son nu har förlamat all flygtrafik i hela Europa sedan i torsdags. Moderna flygplan får motorhaveri om askan sugs in i jetmotorerna. De gamla flygplanen de med kolvmotorer verkar dock klara detta bättre. De är ju utrustade med ordentlig luftrening till motorerna. Nåja så många användbara gamla flygplan finns det ju inte. Flygbolaget KLM har skickat upp två av sina flygplan att flyga i askan som test, inget fel hittades. Nu ska det bli spännande att se fortsättningen… Blir det lika som “svinifluensan” kanske, jättestora trumman trummar villt och sedan händer inget…. Det vore ju ett riktigt fiasko för våra experter… igen.

Som sagt solen lyser från en klarblå himmel och av askan syns intet. Så det får nog bli en tur till båthuset också idag. Mycket jobb återstår till sjösättningsdagen och det gäller att hänga i om det ska bli klart.

Klart tycks det inte ha blivit med något av tal mellan Hökarna bland arbetsgivarna och Papper facket för pappersindustrin. Det jag kan höra i media är en ganska ensidig smutskastning mot pappersfacket. “Varför begär det dubbelt så mycket i löneökning som andra avtal har gett” säger Svensk näringslivs representant. De berättar inte att det också handlar om att få företagen att följa Lagen om anställningsskydd (LAS) Arbetsgivare ska inte få säga upp personal för arbetsbrist och sedan ta in personal från bemmannings företag för att göra samma jobb. Detta är väl självklart för de flesta utom för Svenskt Näringslin före detta (Svenska arbetsgivar föreningen. SAF)

Produktionsdirektören på Skärblacka bruk säger att han har minsan bara fått en halvprocents löne ökning för 2010… Jaha med detta på en månadslön på kanske 100000 kronor/mån plus skyhöga bonusar. Jag skriver kanske, för de uppgifterna är naturligtvis så hemliga för att vi inte ska kunna kolla.

Jag hoppas att det blir en uppgörelse så snart som möjligt men jag önskar Pappers lycka till. Och…. övriga fackliga organisationer, snart kan det vara eran tur och då är det bra att vara eniga. Glöm inte det gamla talesättet: Enade vi stå, söndrade vi falla.

God söndag.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *