En vanlig torsdag.

Nåja kanske inte en så vanlig torsdag ändå. Jag funderade på ämnet för dagens blogg och inser lätt att ingen torsdag är den andra lik. Men det är lätt att tro det. Förra torsdagen var jag i Töreboda på väg genom Göta kanal hemåt. Göta kanal är en fantastisk upplevelse och allra mest imponerande är det att de klarade av att bygga den. Det är i år 200 år sedan byggstarten. Vilken kunskap de hade.. De hade räknat ut vilken väg som var smartast, som skulle kräva minst energi att bygga och dessutom fungera. Vatten måste finnas för att kunna fylla på efter alla slussningar. Det ser de stora sjöarna till. För att det inte skulle bli för många slussar, så följer kanalen höjdkurvorna i landskapet. Det är därför alla krökar finns. Det betyder att de inte behövde gräva och spränga utan bara att dämma upp på kanalens nersida. Mycket smart och vilket mod det behövdes för att starta detta jätteprojekt..

Väl framkommen till Norsholm, så fick vi vänta jättelänge på att få en broöppning vid järnvägen. Det går så många tåg att det är svårt att få till en lucka på fem minuter för en öppning. Denna enorma “tåginfarkt” beror på att inte den sk Ostlänken är byggd. Det är en tågbana mellan Stockholm och Malmö som det har pratats om i så många år utan att det blivit något. En tågbana som skulle avlasta våra vägar oerhört mycket.. Men det är ett alldeles för stor projekt för dagens samhällsbyggare. Vilken tur att de var klokare och modigare, för två hundra år sedan.. Nu har vi ju både Göta kanal och våra järnvägenstambanor.

God dag.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *