Måndags reflektion 22 nov

Den är inte fri som är satt i skuld.

Ett väl använt uttryck som populariserades av Socialdemokraternas förra partiledare Göran Persson. Uttrycket är rykande aktuellt idag. Så många människor är på ett eller annat sätt satt i skuld till andra. Här i Sverige ökar lånen igen. En del påstår att vi har ”blåst upp” fastighetsmarknaden vilket resulterar i att människor har mer i skuld en vad fastigheten är värd. När bubblan spricker kommer ”ofriheten” att mångdubblas, Vi har också skuld när det gäller ekologisk balans i värden. En liten del av befolkningen förbrukar den största delen av jordens resurser. När spricker den bubblan och på vilket sätt kommer vår frihet då att beskäras..

Irland är där idag.. De har försökt in i det längsta att hålla emot. Väl medvetna om att deras frihet är hotad. Nu blir de tvungna att låna pengar av EU och vips.. så är EU där och vill diktera villkoren. Irlands frihet är i händerna på de ”stora” i EU. Grekland är där, Spanien hotas, Portugal hotas och England är också illa ute men försöker stå emot.

Hur har vi det nu i våra privata liv och relationer.. Råder det balans eller är det så att någon är ofri.. Kan man bli ofri i ett läge där det handlar enbart om relationer? Finns det ett maktspel också när det gäller det allra innersta och mest privata. Kan det bli så att en part bara ger energi medan den andra bara tar energi i en relation och uppstår det då en obalans som i sin tur kan skapa en ofrihet och i så fall hos vilken av parterna? Hur blir då reaktionen av obalansen. I fysikaliska sammanhang, strävar alltid de till molekyler sammansatta atomerna att upprätthålla balans i energin. Om så inte är, startar antingen ett sönderfall eller en fusion vars strävan är att uppnå balans. Nå om vi nu försöker sätta in detta i vår vardag… Vad händer då? Vad händer med ofria stater? Vad händer med ofria människor i grupper? Vad händer med ofria människor som individer?

Sönderfallet är klart och tydligt när det gäller mitt parti. Men ur det sönderfallet skapas nya plattformar, som det numera kallas. Alltså nya grupper bildas vars mål är att balansera energi och frihet. Det betyder att mitt parti redan är på väg i processen.

Men var är då KD, massmedia håller ju på och avsätter Göran Hägglund. Var är Centerpartiet i sin process, De har också förlorat i flera val under Maud Olofssons ledning och massmedia börjar ifrågasätta också henne. För att inte tala om Lars Ohly, som massmedia alltid har ifrågasatt, var är Vänsterpartiet i sin process?

Idag ska jag träffa två gamla arbetskamrater. Vi ska gå på Lindahls och fika samt prata en massa som är lagrat. Mycket kul tycker jag. Det kräver ganska lite i energiinsats och ger mycket tillbaka. Så idag kommer det att uppstå balans. Hur är det hos er?

God dag.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *