Tjuvar och uppfinnare

En märklig rubrik men den måste läsas var för sig. Om vi börjar med tjuvar, så har någon stulit bensin för ettusetvåhundra kronor, på en mack i Norrköping… Tråkigt och brottsligt. Men om man betänker vilka priser det är på drivmedel idag så undrar jag stillsamt vem som är den största banditen..

Uppfinnare.. I dagarna har det publicerats en rapport om en ny svensk uppfinning.. En kraftfull permanentmagnetmotor…(vilket ord) som tillsammans med ytterligare en svensk inovation på boggihjulen till våra tåg, gör att de går att betydligt.. öka farten på våra tåg och med befintliga banor. Mycket bra tycker jag. Det är sådana här uppfinningar och utveckling som för sverige framåt. Tack vara dessa uppfinnare kan svensk ekonomi utvecklas. Artikeln finns att läsa i Dagens nummer av Ny teknik, läs den. Å andra sidan kan man ju undra vad det spelar för roll vilken fart ett tåg kan köra i när kontaktledningarna inte sitter uppe..

Så över till dagens politiska tankar. Moderat retorik lurar medborgarna… När moderaterna Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, i riksdag och massmedia fördömer storkapitalets ägare så är det retorik och vilseledande.

Storkapitlets företrädare i svensk politik har alltid varit moderaterna och är så fortfarande. När så dessa företrädare fördömer Bankernas bristande vilja att sänka bolåneräntorna, eller “riskkapitalisternas” oförskämda vinstuttag ur svensk vårdsektor, så vet dessa kapitalägare att inget kommer att ändras. Det är bara snack.

Men meningen med det tomma pratet är att tillfredställa oss övriga medborgare som dignar ner under bankernas räntor och avgifter. Vi tycker att det låter som om regeringen tar krafttag, men vi blir alltså lurade. Det är bara ett skådespel som moderaterna spelar upp, inget kommer att ändras.

Om det fanns någon vilja bakom allt prat med indignerade röster från moderaterna, så skulle de använda den enda statligt ägda banken SBAB, och där i egenskap av “ägare” beordra sänkta räntor. Det vore hur enkelt som helst.

Då skulle bolånekunderna vända sig till den gemensamt ägda banken och storkapitalets banker skulle bli tvungna att sänka sina räntor för att få några kunder kvar. Det skulle tvinga fram en fungerande marknadsekonomi.

Men si.. det vill inte moderaterna de vill gynna storkapitalet så som de alltid gjort och alltid kommer att göra. Så pass upp medborgare, Moderaterna lurar oss.

God dag.

1 comment

  1. SBAB vill regeringen istället sälja, någon kan ju annars genomföra det du beskriver.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *