Att välja..

Jag har idag kopierat delar av en insändare i Folkbladet (m) som den lokalt världsberömda Bengt Cete, miljöpartistisk samhällsdebattör har skrivit. Jag har kortat ner en hel del, men försök låta budskapet slå igenom. Det handlar om att välja.. Välja är något mycket svårt.. Att välja på något ont eller gott är lätt.. att välja mellan två goda ting är inte så lätt och att då behöva välja mella två onda ting är näste omöjligt… Det är som en jobbarkompis till mig sa en gång.. “Hur man vänder sig så har man rumpan bak.. om man inte drar ner byxorna för då kommer den fram” Han är kul han.. jobbarkompisen.

Men som sagt.. Bent Céte är kul också läs och begrunda..

Efter att skolpengen införts är det ju på sätt och vis logiskt att gå vidare med att dela upp välfärden i små pengalappar som följer medborgaren och som ger denne full valfrihet. Men varför stanna vid skola och äldreomsorg, det finns ju så mycket annat man skulle kunna välja?

En socialpeng vore väl bra? En peng som man själv kan använda för att köpa den eventuella vård man kan behöva. Det är ju inte alls säkert att man är överens med socialtjänsten om vilken vård man behöver eller vem som ska utföra den och då är det ju inte rätt att socialtjänsten ska bestämma bara för att man betalar. Vi lever väl ändå i ett fritt land där man bestämmer själv?

En brandpeng vore nog också bra! Då kan man själv sluta kontrakt med lämpligt brandförvar om hur mycket hjälp man vill ha om det tänder till. Det är ju inte säkert att det är den egna kommunens brandförsvar som är det mest konkurrenskraftiga och då måste man ju ha friheten att välja något som är bättre. Det vinner ju alla på!

En försvarspeng vore förstås en självklarhet! Det är ju inte alls säkert att just den svenska försvarsmakten som är bäst på att försvara mitt liv och egendom om den lede fienden visar sitt fula tryne runt husknuten. Försvarsmakten har ju inte på riktigt fått visa vad den går för på snart 200 år, så den är nog inte att lita på. De finns de som kan bättre och som har mer erfarenhet och det finns ju också privata aktörer i branschen,

amerikanska Blackwater lär ju vara duktiga på att ha ihjäl folk. Givetvis ska man i förhand komma överens om hur många gubbar som ska komma rusande och hur mycket bomber och granater man vill ha.

Idag ska jag välja fika med radiokompisarna, därefter en stunds fejande på båten.. I kväll vet jag inte vad jag ska göra.. “På spåret är ju slut” och i stället kommer det ett hysteriskt skrik och stressprogram.. Jag väljer nog bio i kväll.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *