Äntligen..

Lite mindre vind. Eller rättare sagt knappast någon vind alls. Dock låg dimman, om inte tät direkt men den hade sovmorgon. Med motor och radar igång, tuffade vi mot Utklippan. Inga problem att hitta dit. En härlig plats med en sprängd hamnbassäng på ön som är Sverigen syd ostligaste utpost. Här är det lätt att trivas.. femtio sälar inom femtio meters avstånd, spännande fåglar och inte minst vackert väder.. I så motto att solen skiner från en molnfri himmel men djäklar vad det blåser. Vi kröp ner i en klippskreva med kikare och kamera, för att få lite skapliga bilder på sälarna. Och de kom simmande i full fart.. möjligen hade de hoppas få se lite mänsklig parningslek i den där klippskrevan men hej vad de bedrog sig.. Så efter en stund simmade de ut till sin kobbe igen. Nyfikna rackare de där.

På utklippan finns det flera spännande saker.. Ett lite avsaltningsverk, där det tillverkas dricksvatten. En helt grandios fyr, ritad av Heidenstam… som svenska sjöfartsverket har släckt.. Den behövs inte.. båtarna hittar ändå. Där fanns också en grupp ornitologer, fem personer varav två kom från Söderköping.. De sysslade med att ringmärka Tordmular.. Det finns också en restaurang med hyfsat käk och trevlig bemanning.

Spännande personer i andra båtar träffade vi också.. tex en man från Belgien, som inte nådde upp till skothornet på sin rullfock.. Han försökte sätta i skoten.. snören som man styr focken med.. Gång på gång, försökte han utan framgång och varje gång blev han rysligt arg.. Han stampade på båt-däcket och skrek något läskigt på utrikiska… och så försvann han in i båten.. Efter en stund gjorde han ett nytt försök med samma resultat.. Efter en lång tid.. en timme kanske, så lyckades han. Det var nära att vi började applådera men.. vi vågade inte. Han var en ensamseglare och det var nog tur det… för vem vill vara med en så ilsken en..

Men också andra intressanta personer dock inget glamm och cirkus, det var överlag seriösa båtmänniskor.. Skönt!

Efter tre dagar med hårda vindar, mojnade det äntligen.. Med sydostlig vid på ca 6 m/s seglade vi in till Karlskrona. Här är vi nu i lä… för en anmäld västlig kuling och med ett fungerande mobilt bredband. Här blir det en Wisky och i morgon en minigolf runda..

Segla lungt..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *