Allmänt uppbrott..

7 juli. Tystnad och stillhet råder i Lerwick hamn. Klockan segar sig fram. Så plötsligt uppstår det en väldig aktivitet. Det startas motorer och linor lossa, man ropar till varandra. Det ligger överallt fyra båtar utanpå varandra.. Fullt i hamnen alltså. På ett märkligt sätt så löser hela knuten upp sig och båtarna strömmar ut ur hamnen.. Högvatten läget har infunnit sig, då ska alla iväg samtidigt.. Så också vi..

Utanför hamnen sätter vi segel en frisk lite onödigt frisk vind omkring väst drar i. Visserligen rätt riktning för oss, men som sagt onödigt frikostig. I dag tar vi in ett rev på storen och sätter kutterstagsfock. Båten skjuter fin fart, 8 – 9 knop understundom.

En underbar segling i tämligen fint väder.. men fy attan så kallt. Fram på dagen mojnar vinden lite och vrider lite mot. Dikt bidevind.. så nära vindögat det går att segla alltså. Vi byter kutterstagsfocken mot genuafocken, som är betydligt större men vi låter revet i storen vara kvar och seglar med utmärkt god fart och fin balans mot målet..

Målet ja, Fair Island eller ”Fär aila” som det tydligen heter på det här utrikiska språket. Strömmen är på vår sida och sätter oss närmare målet men det räcker inte… Vi ser ännu en båt närma sig vårt mål och eftersom hamnen är lite och platsen begränsad så vill vi inte lämna något utrymme till .. den där.

Vi drar på motorn de sista två distansminuterna och det var vad vi behövde. Ingen plats vid bryggan, flera båtar i bredd.. Vi hittade en möjlighet utanpå en ganska stor ”postbåten.. Good Shepard” Den som kom efter oss fick ligga på vår utsida.. Tre engelska herrar i övre tonåren.. mellan 60 och 70 tror jag.

En fin dag med mycket god segling till en säreget vacker plats.. Fär Aila. I morgon ska vi fotvandra här..

God dag på er.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *