Reseblogg 12

Dags att summera sommarens “långsegling”

Till att börja med gick allt enligt planeringen.. Jaa inte ens då förresten, båten som skulle ha följt med oss en bit, seglade istället till Trosa och när vädret blev dåligt stannade dom hemma.

Ok vi avgick i rätt tid Vega-Janne och jag. Vädret var inte så bra om jag uttrycker mig försiktigt. Men vi är två härdade och rutinerade seglare så vi tog helt enkelt fram våra medhavda vinterjackor, mössor och handskar.
Motvinden var bitande och ganska mycket motoråkning blev det. Vi låg hela tiden före vår tidsplanering så till delmålet Karlskrona kom vi i god tid.
Här byttes besättning, hustrun kom med bil och Janne åkte hem med samma bil.
Sonen med familj kom med tåg, de ville gärna segla med över Hanöbukten… Men det satte vädret stopp för, så de åkte hem.. dock efter en trevlig samvaror i Karlskrona några dagar. Barnbarnet 1 år, lärde sig snabbt att klättra i båten..

Efter en tuff översegling på Hanöbukten med mellanlandning (nödhamn) på Hanö för att vänta ut en riktigt elak kuling, så kunde vi ta oss till Skillinge i Skåne.
Efter några dagars funderande så beslutade vi att årets mål Tyborön på Jyllands Nordsjökust, skulle skrinläggas. Den ständiga motvinden var orsaken.

Och si…. När beslutet var fattat så blev vädret riktigt fint och på hemresan har vi haft ett mycket fint väder, så allt kallt i början är nu glömt..

Facit då.. Om vi hade fortsatt så hade jag fått segla hem i en ständigt varande ostlig kuling.. över hela sydkusten. Dessutom hade jag då varit ensam och det hade inte varit särskillt trevligt.
Så vilken tur att vi vände i tid.. Om det nu var tur? I Skillinge träffade jag en gammal kär vän den Norska författarinnan Margit Sandemo, hon har alltid vurmat för det övernaturliga så hennes uppfattning var att beslutet kom till genom någon av mina övernaturliga hjälpare. Och tänkt… jag tror att hon har rätt..

Så slutet gott allting gott!

Nu ska jag under några veckor segla runt i vår underbart vackra skärgård här i Östergötland.

1 comment

  1. Mmm, jag tror också Sandemo har rätt. Man ska vara rädd om sina hjälpare!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *