Nytt Kärnkraftverk norr om Norrköping!

Ett rykte har nått mig!
Att ett nytt kärnkraftverk skall byggas norr om Norrköping! Eventuellt kan det vara en bekant skogsägare som vill säkra energitillgången till sitt sågverk mm.

Inte vet jag om det är sant, men folk pratar om att det ska ligga alldeles nära “Brandkårsmuseet” i Simonstorp. Det skulle vara, ur säkerhets synpunkt, en bra placering om något skulle hända i kärnkraftverket.
Marken är redan inköpt av en tidigare tjänsteman i Norrköpings kommun som tillsammans med en känd Liberal i kommunen, som livligt förespråkar kärnkraftverk.
Liberalen har troligen känningar, för bygglov skulle “Fixa sig”
Det blir den nya typen av kärnkraftsmoduler som är mycket mindre till omfång och inte kräver så stora markområden.
Produktionen av avfall blir så litet så det ska gå att enkelt få till ett slutförvar på samma markområde, där är ju berggrunden stabil.

Jag antar att detta är ett motdrag till de planerade vindkraftverken som Holmen vill bygga i sina skogar. När det blev känt så bildades omgående en motståndsgrupp på orten, ingen ville ha några vindsnurror i sitt område, visserligen vill alla ha tillgång till billig el men den får inte produceras i mitt område!
Protestledaren en pensionerad kommunaltjänsteman som “vet hur en slipsten ska dras!” organiserade sina trupper.. Och började överklagandet. Att de inte kommer att kunna stoppa vindkraftsutbyggnaden det visste han minsann, men det ska överklagas “to the bitter end”
Att överklagande kostar massor med skattemedel som de själva betalar in via sina statliga skatter kanske är okänt.
Så att överklaga något som man redan från börjat vet att man kommer att förlora verkar lite knäppt tycker jag och dyrt framför allt.

Men okej om det stämmer med att det blir en kärnkraftsreaktor bakom brandkårsmuseet så kommer det knappast att synas och ingen propeller som sticker upp över skogskanten. Så det kan kanske vara ett bra alternativ!

Tjingeling!

2 comments

  1. Känns på något sätt som att du låtit fantasin flöda lite. Och passat på att ge ett tjuvnyp till en viss politisk motståndare. Du har väl alltid varit vän av vindkraft. Annars skulle du väl inte segla?
    Dom omtalade mini kärnkraftverken finns än så länge bara på ritbordet. Helt oprövat alltså.
    (Eller har jag missat något?)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *