En sommardag i Åbo

En hel sommardag i Åbo.

Redan klockan tio stod jag och ryckte i dörren till museet, marinmuseet. Här inne ligger hon, jag hade redan tittat genom fönstret. Daphne den legendariska segelbåten som Göran Schildt skrev om i flera av sina böcker. Under sina spännande resor i Medelhavet.

Daphne är ganska lik min Akaia så jag har väntat på denna chans att se henne.

Redan i receptionen började min tursamma dag. Jag förklarade mitt ärende för mannen som sålde biljetter, varpå han genast anropade en äldre herre i lokalen. Det var Jarmo, museets Amanuens, med Daphne som lite extra intresse. Med hans hjälp kunde jag till och med få kliva in i båten och sitta där och insupa atmosfären. Det är inte så många förunnat.

Han, amanuensen, berättade en massa intressanta saker om den gamla båten och jag försökte suga åt mig allt..

Så ordnade han en fribiljett åt mig. Jag har nu varit i museet i fem timmar och bara gottat mig.

Därefter klev jag på ett ”rundturståg” draget av en traktor. Turen gick en lång sväng runt i Åbo och guiden berättade på både engelska och Finska.. Fattar inte varför inte alla pratar svenska.. det är ju ett mycket enklare språk, det kan ju till och med jag.

Nåja efter att första varvet var klart, stannade han inte där jag skulle gå av. Så jag åkte ett varv till..

Inte heller då stannade han där jag skulle gå av. Nu började jag bli nervös.. Tillbringa resten av sommaren på ett rundturs tåg, hade jag då rakt ingen lust med. Jag såg ju att de andra passagerarna började titta på mig. När han var ganska nära min avstigningsplats tredje gången, börjad jag rycka i dörren med tanken att jag hoppar av när han bromsar in nästa gång.. Men si.. det behövdes inte. När jag ryckte i dörren stannade han genast. Tydligen var det signalen för att man ville gå av.

Han vinkade glatt åt mig som verkat så intresserad så jag åkt flera varv och lyssnat på hans finska guidning..

Nu gäller det att jag inte ger mig på något mera för i morgon ska jag kasta loss och börja hem seglingen.

God dag på er..

1 comment

  1. Det låter så härligt så att nu har vi bokat buss/båt/buss och kommer till Mariehamn för att mönstra på den 10/8. Segla lugnt!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *