Plankat!

Idag tänker jag planka ett brev som jag hittade på face book! Det är lite långt men väl värt att läsa. Upphovsmannens namn står i början och han är en driven krönikör, men jag ser inte att det är något som jag inte ställer upp på.
Håll till godo och Tjingeling på er!

Högst personligt brev till Ebba Busch Thor

Av Andreas Magnusson 2019-11-30

Jag skrev en krönika på Paragraf där jag undrade om någon kunde berätta för Ebba Busch Thor att bostadsinbrotten minskar. Hon hade råkat vända på alla siffror i TV-debatten. En läsare hörde av sig. Hans budskap var kort: ”Ta kontakt och framför dina åsikter själv. Det vore ärligt.” Och eftersom Ebba har hamnat snett igen tänker jag att det nog är dags för ett brev den här gången.

   Hej Ebba!
   Vi kanske kan småprata lite först så där som man gör i början av ett samtal. Jag heter Andreas och arbetar som lärare. Jag är fjorton år äldre än dig och uppvuxen på andra sidan landet i ett så kallat utanförskapsområde: Hammarkullen – en mil utanför centrala Göteborg. Du är uppvuxen på en liten plats en mil från centrala Uppsala.
   Vi har en del gemensamt. Vi är till exempel kristna båda två. För du är väl det fortfarande? Du pratar inte så mycket om det längre men jag tror att det är så.    
När jag gick i söndagsskolan i den stora Pingstkyrkan inne i Göteborg på 80-talet så presenterades berättelserna om Jesus på en flanellograf. Vet du var det är för någonting Ebba? Du är kanske för ung för flanellografen.  
 Ja, så är det givetvis. Jag borde ha förstått det omedelbart, men ibland glömmer man bort hur snabbt saker kan förändras.
Det var en annan tid när du växte upp. Barnprogrammen var andra för dig. Du kan inte påstå att din barndom förstördes av Staffan Westerberg, clownen Manne, Anslagstavlan och Linus på Linjen. Ni högläste kanske inte heller Bamse i din familj.
 Jag gillade att Bamse minskade kriminaliteten genom att bli kompis med den värsta busen av dem alla. Istället för att straffa Vargen bemöttes han med omtanke och respekt. Därför kunde han hitta tillbaka till ett hederligt liv.
Det var tack vara att Bamse och hans vänner trodde på Vargen som allt gick bra. Tänk om de bara hade velat slänga ut honom ur landet eller spärra in honom och ”stresstesta” systemet.
När Olof Palme mördades var inte du född, men jag tror att du har hört talas om honom. De obehagliga påhoppen från politiska motståndare på den yttersta högerkanten ledde till att hatet som piskats upp av mobben drevs allt längre. Lite så som det skrivs om Löfven på Främlingsfientliga nätforum idag. Och till slut sköt någon ihjäl den socialdemokratiska Statsministern.
Jag minns hur mamma ropade från radhusets nedervåning i ren förtvivlan när hon hörde nyheten. Hur alla var i chock. Hur Sverige liksom blev något annat. Hur landet där vi tar hand om varandra blev landet där hatet ibland får triumfera.

   Allt det där måste framstå som något avlägset för dig. Det var ju året innan du föddes.    Du minns nog inte heller bränderna mot flyktingförläggningar i början av 90-talet. Vitt ariskt motstånd. Bevara Sverige svenskt. Skinheads. Människor som sedan bildade utbrytarpartiet Sverigedemokraterna. Armbindlar och fanor. Ut med alla invandrare! Du var ju bara barnet då, men för mig känns det som en del av nutidshistorien. Vår åldersskillnad gör nog hela skillnaden där.
Förlåt. Jag tappade tråden. Jag skulle ju berätta om flanellografen. Det var små fina tygbilder av Jesus och lärjungarna som sattes upp på en filttavla. Och så berättade fröknarna en massa berättelser som jag än idag kan ganska bra.

   Det var till exempel berättelsen om vingårdsarbetarna som fick samma lön fast de arbetat olika mycket. Och så var det Jesus ord om att aldrig hämnas sina fiender utan istället vända andra kinden till.
Det var den barmhärtige samariten som fast han var från ett annat folk med annorlunda kulturella sedvänjor visade mer omtänksamhet än de som påstod att de talade i Guds namn.    
Budskapet var klart och enkelt. Vilka som är våra medmänniskor avgörs inte av var man är född eller vilken religion man följer. ”Våra egna” är inte de som råkar vara födda i samma land som oss utan de som bryr sig om oss.

   Att vara kristen, så som jag fick lära mig, var att stå upp för alla människors lika värde, att alltid ta emot den som behöver hjälp och att göra det med öppen famn. Att vara kristen var också att stå upp för de utsatta – att våga höja sin röst mot människor som säger att vi inte har tid, inte har råd och inte kan hjälpa varandra.

Tiggarna utanför butikerna får mig ofta att tänka på Jesus ord. Är det likadant för dig Ebba? ”Ge åt den som ber dig och vänd inte ryggen åt den som vill låna av dig.”
 ”Älska din nästa som dig själv.” Människor är ”skapade till guds avbild”, inte till att utgöra enheter i en volym. ”För den som bultar ska dörren öppnas!”
 I min kyrka pratades det ofta om tiondet. En extra skatt till de fattiga och behövande. Många i församlingen skänkte en tiondel av sin inkomst. Själv skämdes jag över att jag sällan gav en tiondel av min månadspeng. Var det likadant för dig Ebba? Smet du också undan och fick lite dåligt samvete sen?

Mina föräldrar brukade rösta på Kristdemokraterna. För dem kändes det naturligt. De trodde på tanken om att politiker också måste se till de mjuka värdena – så som Jesus gjorde.
Familjeliv var viktigare än arbetsliv. Biståndspolitik var viktigt. Ta hand om varandra. Vikten av att försöka leva ett etiskt gott liv där man ibland sätter andra framför sig själv. Du vet allt det där som Jesus lärde oss som också ditt parti en gång i tiden ville stå för.

   Ursäkta om jag nu går rakt på sak, men det går inte att småprata längre. Jag måste få säga det rakt ut.
Förstår du att många som gillar berättelserna om Jesus inte kan rösta på ditt parti längre? Förstår du att de budskap du kommer med börjar likna motsatsen till de budskap söndagsskolefröknarna gav framför flanellografen?
I partiledardebatten på teve sa du en massa konstiga saker och det blir bara snurrigare och snurrigare. Du pratade om 100 000 våldtäkter och våldtäktsförsök och att slänga ut ”de här männen” ur landet.
Det var så konstigt eftersom det inte ens fanns 8000 anmälda våldtäkter och eftersom majoriteten av gärningsmännen är sådana som du och jag – uppvuxna på vanliga svenska platser som Uppsala eller Hammarkullen.

 När Jesus sa att den som själv var utan skuld skulle kasta första stenen trodde han nog inte att en svensk partiledare (för ett parti som tagit hans namn) tvåtusen år senare skulle kasta sten även på oskyldiga bara för att de kom från andra länder.
Eller som nu när dina partikamrater i min hemkommun Kungsbacka vill införa förbud mot burka och niqab för skolpersonal trots att ingen personal i kommunen bär niqab eller burka.

   Hur kunde det bli så här? Jesus grej var ju att han var trött på alla onödiga förbud som fanns om mat och kläder. Han var ju MOT sånt trams. Inte FÖR.
Förlåt om jag är hård mot dig och ditt parti Ebba men jag tror att det behövs. Du har inte haft ett lätt uppdrag. När du tog över partiledarskapet så var det många som trodde att ni skulle falla ur Riksdagen. Man skojade och jämförde er med en folköl. I bästa fall en tre komma femma. I sämsta fall en två komma tvåa.

   Jag förstår att det var tufft för dig då. Ni behövde självklart förnya er politik. Ni behövde hitta er särskilda vinkel. Jag hade bara aldrig kunnat föreställa mig att den särskilda vinkeln blev att vara ett politisk alternativ för främlingsfientliga väljare som har lärt sig  att kissa i lådan istället för att skvätta ner hela golvet.
Jag har ofta tänkt på att du hamnar på fel sida i alla debatter. Det finns nog ingen som har lagt mer tid på att försvara Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna än vad du har gjort. Och igen har nog heller lagt mindre tid på att försvara utsatta människor än vad du har gjort.

 Varje gång någon kallar Sverigedemokraterna för rasister blir du upprörd. Ja, du rycker ut till deras försvar snabbare än Åkesson själv.

 Du reste nyligen till Staffanstorp för att besöka kommunen som styrs av Moderater i samarbete med Sverigedemokrater. Du beskrev det som en förebild bland kommuner.

   Staffanstorp är kommunen som infört förbud mot tiggeri, förbud mot huvudduk, förbud mot böneutrop och förbud mot att erbjuda alternativ till fläskkött. Det finns kanske ingen annan kommun i landet vars ledning har angripit religionsfriheten hårdare eller har gjort sig mer känd för att angripa religiösa och etniska minoriteter.

 Staffanstorp är också kommunen som har gjort en reklamfilm som med rätta har kritiserats för att de i den tycks förespråka ett etniskt vitt samhälle.

   ”Vi skulle behöva ha fler kommuner som valde att vara så tydliga som Staffanstorp”, sa du i en intervju nyligen där du kallade reaktionerna mot filmen för ”absurda”.
 Jag såg förresten att du tänkte göra en hel kommunturné i vinter Ebba och det kändes kanske rimligt att starta i Staffanstorp för det är väl där ni har era förebilder numer när Jesus has left the building.

   Ordet ni vill sälja in under turnén är ”samhällsgemenskap” och det är klart, kunde ni sälja in Sara Skyttedal till Europaparlamentet med hjälp av ordet ”lagom” så är väl allt möjligt. Då är det kanske inte ens konstigt att ni kallar er kristdemokrater fortfarande.

   Jag ska strax runda av. Det här brevet är redan alldeles för långt och snart skumläser du bara. Jag antar att du har läst på om ditt eget partis historia. I så fall känner du till hur partiets politiska projekt 1976 sågs som ett hot mot högerpolitiken i Sverige.

   Då vet du att organisationen Rösta borgerligt drog igång en stor kampanj för att hindra människor från att rösta på er. 
Då vet du också att ungdomsförbundet redan från början valde en logotype i färgerna blått och rött för att markera att man varken såg sig som ett höger- eller vänsterparti.
Nåväl. Det är nya tider och jag kan se vad du försöker göra. Du tänker att er chans till makten är att bilda allians med Sverigedemokrater och Moderater – att ni nu ska bli den sortens parti som skulle ha kampanjat emot er själva 1976.

   Jag undrar om du tänker på Jesus när du fikar med Jimmie Åkesson. Det påminner ju trots allt på ytan om när han åt middag med fariséer och tullindrivare.
Men skillnaden Ebba, jag måste verkligen säga det, var att Jesus aldrig någonsin vek ner sig. Inga middagsbjudningar eller samtal med fiender fick honom att ändra budskap eller forma nya allianser. Med dig verkar det tyvärr vara annorlunda.
Innan valet sa du ”att rösta på Jimmie Åkesson i det här valet är att spela rysk roulett med svensk sjukvård.” Efter valet tog ni en fika ihop och sen sa du:
”Det finns goda förutsättningar för gemensamt agerande. Det gäller framförallt sjukvården och energipolitiken och den kommande parlamentariska utredningen om migration”

   Vad är det som har hänt med Sverigedemokraternas sjukvårdspolitik sedan den ”ryska rouletten”? Absolut ingenting. De bedriver exakt samma sjukvårdspolitik nu som de gjorde 2018. Det är DU som har ändrat dig.
Jag hoppas att du lugnar ner dig Ebba och att du vågar föra partiet tillbaka till ursprunget. För som Jesus sa: ”Vad hjälper det om du vinner hela världen men förlorar din själ?”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *