Dagens reflektion.

Idag hade jag tänkt skriva om hur Norrköpings kommun Vård och Omsorgskontor, släpar omkring på våra gamla som bor på Vickelbygården i Skärblacka.

Vickelbygården ska renoveras, vilket är mycket välbehövligt. När den byggdes var tanken att det skulle bo äldre med måttligt hjälpbehov där. Det skulle dessutom vara en kort tid och främst som tillfällig avlastning för den som var skötte vården hemma.

Så är inte verkligheten nu, vårdbehovet är betydligt större en vad som var meningen. Vilket betyder att varken lokaler eller utrusning fullt ut håller måttet. Att det har fungerat ändå beror på lojal och engagerad personal som har gjort sitt bästa för att klara situationen. Inte så sällan i motvind, med ned dragningar och omorganisationer.

Nu kommer den efterlängtade renoveringen och uppgraderingen. Det medför att Vickelbygården ska stängas för nästan ett helt år. Alla som bor där ska flyttas. Det strider imot min uppfattning om vad som är bra. Man ska inte flytta gamla människor och i synnerhet inte om de av någon anledning redan är förvirrade. Jag tänker protestera.

Jag ringde upp vård och omsorgskontoret och ställde dem mot väggen.

Döm om min förvåning och glädje, när jag fick en redogörelse för alla bakgrundsfakta i den här frågan. Det visar sig att många övervägande är gjorda och hela tiden med de gamlas behov i centrum. Jag blev helt enkelt glad av att höra vilken omsorg som ligger bakom de fattade besluten.

De gamla får flytta in på ett helt nybyggt ställe, Söderport, och all personal följer med. Det är ju väldigt viktigt att den vanliga personalen finns på plats. De som vill till andra ställen, får förtur till en plats där. När återflytten ska ske så får de som då vill stanna på Söderport göra det, för att slippa ännu en flytt. Jag tycker att vård och omsorgs ansvariga verkligen har ansträngt sig för att hitta så bra lösningar som möjligt.

Att bo kvar under renoveringen då? Det medför så mycket störningar och risker för de gamla så det alternativet är inte bra, tycker jag nu efter att ha lyssnat på deras företrädare.

Så det är nog helt rätt det jag såg i dagens tidning, att Norrköpings vård och omsorg får bästa betyget i Östergötland och topp i Sverigen, av sina medborgare. Bra Vård och omsorg!

För övrigt så kan jag inte begripa hur Helena Andersson-JMolina kan vara så smaklös att hon till förra valet hoppade av socialdemokraternas landstinguppdrag och gick över till Vrinnevilistan och nu, när hon anar att de inte kommer att få vara kvar i Landstinget, hoppar tillbaka till socialdemokraterna.

Det är ännu mer smaklöst av Socialdemokraternas valberedning att sätta in henne på en valbar plats till Landstinget på s-listan. Det saknas både mått, sans och smak i det beslutet.

Nu har jag sagt det.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *