dagens politik

Idag kan jag börja med att konstatera att gårdagens Blogg tog upp det som kom att bli dagens fråga i massmedia, Vattenfall. En ny direktör var utsedd, en Norrman. Han får en årslön på 12 miljoner, som vi betalar honom genom våra elavgifter, om jag uppfattade siffran rätt. Här kan man snacka om lön…

Om han sedan kan förändra “kulturen” i Vattenfall till att tjäna samhället och göra det som vår riksdag och regering har bestämt, det återstår att se. Men vi kan önska honom lycka till och samtidigt hoppas att vi vid nästa val får en riksdag och regering som med bestämd hållning och ägardirektiv, styr vårat företag åt det håll som gynnar oss energikonsumenter i Sverge.

Jag undrar ju förståss om vi kan få en sådan regering och riksdag. Det kräver nämligen en regering med socialdemokratiska värderingar. Hur och var, ska vi hitta den?

Om man läser Sven Wernströms krönika i dagens Folkblad, så kan man ställa sig frågan, har vi någon socialdemokrati att rösta på?

Vem säger idag att vi ska ha full sysselsättning och då mena att de som inte har jobb i privata sektorn ska beredas jobb i vår gemensamma sektor? Vem säger också att det ska finansieras genom skatter på de stora övervinster som görs på sina håll i sveriges näringsliv?

Vem säger att vi ska sätta ribban i landets ekonomi med hjälp av gemensamt ägda banker, som har rimliga utlåningsvilkkor och räntor?

Vem vill stoppa de statliga och kommunala avreglingarna, privatiseringarna och utförsäljning av vår gemensamt ägda samhällsviktiga produktion? Vi har i rasande fart minskat vår möjlighet att med gemensamt ägd produktion påverka utveckling och priser för vardagsnödvändiga produkter.

Vem säger idag att vi ska ta tillvara arbetarnas intresse gentimot företagen.?Facket, som borde vara den som säger så, har fullt upp med egna omorganisationer för att bevaka sitt, allt medan medlemsantalet stadigt minskar. Ett lysande undantag är Pappers på Skärblacka bruk. De har verkligen gått medlemmarnas intressen till mötes i hårda förhandlingar mot en del av företagets “påvar” för att skydda sina medlemmar. Det är hedrande för Pappers facket på Skärblacka bruk.

Ja så nog finns det en del att fundera på.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *