Lerwick..

Eller som det heter från början, Lerviken. Hur skandinaviskt som helst. Lerviken är centralort på Shetland. En liten stad med bara stenhus. Tätt mellan husen och små små små.. trädgårdar bakom stenmurar. Vackra hus i grå sten, inte mycket färg men vackra former. Här finns det gott om pubar både med musik och utan.

Hamnen är väl skyddad och det behövs.. för fy attan vad det blåser.

Vi tog oss hit från Egersund i Norge, på två dygn. Vinden var med oss hela tiden och det var skönt, för stundom blåste det rejält 15 – 16 m/s och sjön växte hela tiden. Slör.. vinden snett bakifrån, gjorde att seglingen blev slingrig.. Eftersom kaptenen vägrade att ta in rev på storen, så hade vi fullt upp med handstyrning och högt tryck på rodret.

Nåja det löste sig självt, vid en undanmanöver för ett oljeletningsfartyg.. så brast storskotet.. En jobbig nertagning av storseglet följde. Men med seglet bärgat och beslagen bom.. släppte vi ut en liten kutterstagsfock. Nu blev det bekvämt, autopiloten orkade styra så vi kunde sitta i lä och dricka kaffe.. Farten? Ja den var nästan lika bra som innan..

Slutsats.. en gammal kunskap för de flesta seglarna.. reva storen i god tid det skapar balans på båten och det blir mycket lättsammare segling.

Nu ska vi utforska Shetland. I dag ska en bil hyras och en rundresa göras. Ett säreget landskap utan ett enda träd..

Jag antar att de har byggt båtar av alla träd..

God dag på er.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *