Härs och tvärs..

Nu har vi farit, med bil.. Jistanes va vi har åkt omkring på Shetlandsön. Vi hyrde en bil och sedan fullfart. Första stället var ett .. Krigsmuseum. Det var stängt. Borgen var ett jättegammalt stenhus som vi kunde titta på ändå. Det var en ruin men hade haft utanpå liggande torn. Ungefär som Bergkvara gamla slott utanför Växjö.. Eller föralldel, Johannisborgs slott i Norrköping. Nåja men hamnen var fin.

Vi åkte vidare.. Ett enastående enahanda landskap var det som vi färdades i. Kulle upp och kulle ner hela tiden. Inte ett träd så långt ögat kunde se.. På sina håll såg vi branta dramatiska stränder. Berg som stupade lodrätt ner i havet ömsom på Atlantsidan och ömsom på Nordsjösidan. Här och var.. spontant utslängda bland kullarna låg det ett hus.. Så himla ensligt alltså..

Apropå ömsom.. så såg vi får vart än jag såg.. Hur många som helst. Det sved i mig en aning för i gårkväll åt jag ”långsamt kokt Shetlandsfår” Samvetet gjorde sig påmint, hur i hela världen kan jag sitta och mumsa i mig detta fredliga och sympatiska djur..

Här på Shetland är människorna elaka mot sina får, de hade klipp av dem pälsen.. och så kallt och blåsigt som det är här, så behöver alla ha sin päls på sig.

Sedan kom vi till flera ställen med vild natur och ett kaffé som var mycket trevligt. Därefter såg vi två fyrar och en vattenkvarn..

I gårkväll, efter maten.. gick vi på en ölpub.. De är som fåren.. det finns hur många som helst.. Men den här hade anmält att det skulle bli levande Shetländsk musik. Fullt med folk och ett herrans liv. Mina öron protesterade villt, när vi så fick veta att musikern inte skulle komma.. och ingen visste varför, så var måttet rågat. Full fart därifrån.

På båtklubbens pub var det bättre. En handfull Norrmän och en handfull Svenskar samt en dragspelande svensk seglare var där. Härlig kväll blev det.. eller rättare sagt natt. Så sent har jag inte varit uppe sedan jag slutade jobba skift..

Men i kväll ska jag sova tidigt.. God natt på er.

1 comment

  1. Åh va trevligt ni har det! Ät inte mera får, ta nåt vegetariskt. Undrar vad ni ska göra idag…? Kram

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *