Vad är att vinna?

”Det kommunala bolaget Etablering Norrköping har nått en förlikning med bolagets tidigare VD och försäkringsbolaget AIG Europé. Etablering Norrköping ersätts med 12 miljoner kronor och därmed är den civilrättsliga processen om skadestånd över.”

“Det har hela tiden känts rätt för oss att agera och driva den här processen i syfte att få tillbaka så mycket pengar som möjligt. För vår del känns det som en stor seger när vi får tillbaka så här mycket pengar genom att motparterna tagit på sig ansvaret. Förlikningen bekräftar också att det var riktigt att inleda och driva processen, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).”

Citat från radio Östergötlands hemsida .

Det handlar alltså om skandalbygget “Kvarteret strykbrädan” i Norrköping. Kommunen beställde ett bygge för 30 miljoner men det kom att kosta 60 miljoner istället. Beskyllningarna om vems fel det var har haglat fram och tillbaka. En juridisk rättsprocess som skulle kasta ljus över vem som brustit i ansvar startades. Men.. den avslutades alltså i går i en tunn blå rök..

Till skillnad från Lasse Stjärnkvist så ser inte jag att motparten har tagit på sig skulden när det görs en förlikning. Det innebär endast att vi aldrig får veta var det juridiska ansvaret i verkligheten ligger.

Vi kommer nu aldrig att få veta vilket ansvar Kommunstyrelsen har när de tillsätter en styrelse som inte klarade av uppdraget.

Vi kommer heller inte att få veta vilket ansvar man kan ställa på en aktiebolagsstyrelse.

Så med denna förlikning har man åstadkommit en ganska stor mörkläggning av ansvarsfrågan.

Att kalla det för att vinna och att påstå att motparten har förlorat, det är väldigt magstarkt tycker jag.

God dag på er.

3 comments

  1. Något man borde ha lärt sig av den här soppan är att man skall alltid sätta samman en styrelse för ett kommunalt aktiebolag utifrån ledamöternas kompetens. Aktiebolagslagen gäller för alla som sitter i styrelsen. Även retroaktivt!

  2. Ja jag vill Norrköping väl. Men för att det ska gå väl måste alla ta ansvar både för det de gör och det de inte gör. Ansvar är alltid centralt.

  3. Jag tycker verkligen om det du skriver om Strykbrädet. Vi kommer alldrig att få veta!

    Frågan blir vad det innebär för synen på politik och vår stad. Jag antar att du och jag i det stora hela vill Norrköping väl.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *