Ut ur dimman

Vilken underbar lördagmorgon.. Klockan 4,30 gled vi ut från bryggan, någon vind att segla på fanns inte dessutom låg dimman tjock. För motor, en trygg lågvarvig Ford diesel, gick vi sakta i dimman. Efter bara tretti minuter så bröt solen igenom, en röd härlig stilla soluppgång och strax skingrades dimman.

Ja så kan man beskriva bostadsmarknaden i Sverige också.. Dold av dimma, så har stora delar av den så kallade “allmännyttan” sålts ut. Privatisera privatisera, ropade våra kommunala politiker..

Idag när privatiseringsdimmorna börjar lätta lite så ser vi att inte heller bostadsmarknaden klara sig om man bara släpper den till privata aktörer. I eftertankens kranka blekhet, ser vi en enorm bostadsbrist, ett kompakt byggstopp och hysteriskt stigande priser på de bostäder som finns.

Ja ja prisökningen är väl vad privata bostadsägarna önskar sig så varför ändra på ett vinnande lag?? Som åtgärder föreslår, kapitalets representanter, “amorteringskrav och höjda kontantinsatser”

Men det kommer antagligen bara att göra det ännu svårare att få en bostad någon stans.

Nej nu i soluppgången ser vi att vi behöver en reglerad bostadsmarknad med statliga och kommunala byggnadsföretag som kan få fart på byggandet. Ingen annan kommer att kunna fixa det. Socialisering… javisst

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *