Förändringar i små steg

Brr det är10 grader kallt, ute alltså! Här inne är brasan tänd, för att spara på el, dessutom så är det trivsamt att sitta i mörkret och lyssna på en brasa. Det ger ro åt mitt inre. Ute ljusnar det tidigare nu tack vare snön och det är skönt att uppleva en ny morgon för då vet jag att natten har gått. Så är det med årstiderna också, snart nog ser jag förändringar som tyder på att en ny årstid är på väg. Det är inga distinkta gränser, det är bara små förändringar som ökar i antal och tempo efter hand. Jag kan lätt se saker som tex att syrenbuskarna och rododendron redan har färdiga knoppar. Knopparna bara väntar på rätt tillfälle. Plopp, så är de utslagna. Det gäller hel enkelt att förbereda sig och vara startklar för det man vet ska hända. Eller hur?

Kanske sedan, så slutade den stora klimatkonferensen i Köpenhamn. Många känner sig jättebesvikna över att inget bindande avtal har klarats av. Men tänk på årstidsväxlingarna, de sker med små steg och vi får hoppas att det gäller också klimatarbetet. Nu har alla länders företrädare träffats och de är tämligen överens om att vi måste göra något men ännu inte överens om vem som ska görat. Är inte det ett steg så gott som något? Jag tror att de som är besvikna idag inte hade rätt perspektiv på hur förändringsarbete fungerar. Vi ska fortsätta att förbereda oss med att tex göra det vi kan.

Jag undra om Snösvängen, våra ansvariga för väghållningen, verkligen förbereder sig och göra vad de kan. De blir varje år, totalt överraskade av att det kommer en vinter. De blir tagna på sängen totalt. Dåliga förberedelser, skyller de på snökaos… Svagt tycker jag. Jag undrar också vem som har slarvat bort gammal kunskap i snösvängen. På vägen mellan min bostad och staden, Norrköping en sträcka på ca två mil, finns det några få ställen, sammanlagt ca 600 meter, som det alltid blåser igen på när snön och vinden kommer från sitt vanligaste håll. Förr, när jag var liten, ställdes det ut snöstaket på gärdena som stoppade snödrevet där istället för att vägen skulle fånga upp snön. Idag gör man inte så, istället kör man fram och tillbaka fram och tillbaka hur många gånger som helst med stora, pengakostande och diselröks-utsprutande maskiner för att hålla vägen körbar. Hur smart är det ur miljö och ekonomi synpunkt? Att det vräks på salt har jag skrivit om tidigare så jag ska inte tjata om igen. Alla vet det vansinniga med att salta först och… Kanske ploga sedan.

Nu är det strax tid för en stund på kortvågsnätet med goda radioamatör vänner. Därefter ska det bli andra bullar, köttbullar, ska göras till jul. Hmm undrar om jag vågar köpa köttfärs.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *