Söndags reflektion.

Äntligen vaknar jag och utetemperaturen är “bara” – 8 grader. Tidigare mornar har det varit stadigt mellan -15 och -20 så nu känns det riktigt skapligt… Det är märkligt hur fort man kan vänja sig när det gäller väder.

Vädret i central Europa är dock inte nådigt, snö och kyla förutspås. Det ska dessutom bli stora mängder snö. I tyskland uppmanas människorna att ha mat och medicin hemma för minst fyra dygn, så lång tid räknas det med att vintern ska koppla sitt järngrepp. Stackars dessa människor som inte är lika vana som vi med att samhället slutar fungera när det blir lite snö och kallt. Här vet vi ju att snösvängen inte hinner med, vi vet att spårvagnar och tåg får problem, vi vet att elproduktionen inte håller måttet osv.. Det är skönt att vi är förberedda. Just nu känns allt prat om den “Globala uppvärmningen” långt borta. Frågan är om inte massmedia snart blåser liv i den gamla teorin om att en ni istid är på väg istället. För något katastrofalt måste de ju ha att skriva om.

Appropå Katastrofalt så ska nu regeringen släppa in privata företag på tåglinjerna som bär sig. Det betyder att de privata tågföretagen ska kunna köra sina tåg på de banor som ger lite lönsamhet åt SJ. Ska vi tillåta det? Är det så vi vill att vårat järnvägsbolag ska hanteras? Ska SJ bara köra det icke lönsamma järnvägsnätet? För där vill minsann ingen annan vara med och konkurera. Det kallar jag att förstöra vår dyrt uppbyggda, och gemensamt ägda, infrastruktur.

Nu närmar sig tiden för kortvågskontakter i södra Sverige, så jag ska knäppa på radion. Jag önskar er en fin Vinter Söndag.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *