Dagens reflektion.

Idag på morgonen stod frosten tjurig vid dörr´n. Några minusgrader gjorde det kallt både ute och inne. Hustrun skrapade is med arga tag och nog tycktes det som att hon ansåg det vara mitt fel att det var minusgrader. Nåja nu är solen på väg fram bakom orrberget och jag känner hur värmer sprider sig i min frusna kropp.

Värmen sprider sig också när jag läser i tidningen att Arbis, operättsällskapets scen, ska få fortsatt kommunalt stöd för sin fortlevnad. Det är klart att vi ska ha Arbis kvar tänk vilka underbara uppsättningar med dans och musik de har gjort under åren. Strålande bra. Jag tänker också på hur många Norrköpingsbor i dag i 60 års åldern, som Arbis har klarat livhanken på…. Tänk själva att när hungern sätter till, få gå till Arbis och få ett mål väl-lagad mat. Inte så dumt. Rätterna serverades ju inte av operätt-klädda unga damer och herrar med sång och dans. Det var istället jättegamla tanter, betydligt yngre en vad jag är idag, som serverade maten, utan dans och musik. På den tiden gick jag på Matteus skolan i Norrköping och skolans matsal var under renovering. Då gick jag och mina skolkamrater till Arbis, som tjänstgjorde som tillfällig matservering. Ibland var det ingen vidare mat och då kunde vi smita in på ett närbeläget konditori för att köpa en vetekrans. Den delade vi på fyra och klarade livhanken också den dagen. Så mycket kontakt som jag hade med Arbis under den perioden, har jag inte haft sedan.

Angående matservering ja, nu har borgarpartierna i Norrköping, skrapat ihop 6000 protestunderskrifter mot det föreslagna kommunala storköket. De har lyckats skrämma människor med att kalla det för matfabrik… Ett modernt kök med ny effektiv utrustning i en mycket bra arbetsmiljö för de anställda. Där det ska lagas välsmakande mat på ett hygiensäker sätt och med rätt näringsinnehåll. Varför i hela världen är Moderater, Centerpartister KD mot detta?? Att Folkpartiet med Mattias Sundin i spetsen är imot det kan jag förstå, för han verkar ju inte förstå något annat heller. Vad vilja då de Borgerliga??? Jo de vill att maten ska lagas i små kök. De ska helst också vara privata. Att det blir mycket dyrare spelar ingen roll, det är ju bara att sänka skatterna lite så blir väl det bra….eller? Att arbetsmiljön inte är så bra gör väl heller inget för det är ju ändå bara lågavlönade arbetare som jobbar där…. eller? Att mathygienen kanske inte alltid är så kontrollerad spelar väl ingen roll heller. Våra gamlingar som ska äta maten är ju faktiskt inte så himla kräsna av sig….. eller??

Under tiden kan de Borgerliga partiernas företrädare smörja kråset på några av våra jätte restauranger med halvfabricerad mat eller kanske till och med gå till Mc Donalds.

Jag tror att (M. C. FP och KD) största ora för storköket är att det äger vi tillsammans alla medborgare i Norrköpings kommun och att vi vanliga människor äger något tillsammans är ju rena skräcken för de borgerliga parterna.

God dag.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *