Att planera..

Att planera för en längre segling är nästan som att planera för kommunal verksamhet.. Vad vill vi? Vad får det kosta? Hurmånga ska vi vara? Vart ska vi och när? En besättning kan vara ganska många.. Dels en grundstyrka som är med hela tiden och så andra som ansluter på en punkt och följer med till nästa “hållplats” där eller senare kommer det nya som följer med en bit.. Det kan tyckas vara enkelt men det är det inte. Det svåraste är att bestämma var man är vid en viss tidpunkt. Det är så mycket som vi inte kan påverka själva. Vädret tex, det kan sätta tjocka käppar i vilka hjul som helst.. Då spricker tidschemat direkt.. Något kan gå sönder, kanske måste båten tas upp för reparation, kanske måste det bli en omväg för att få tag på en reservdel…

Allt detta kan man försöka förutse.. Vi har gjort en förstudie… Vad är i gott skick och vad behöver bytas? Vad är viktig utrustning och behöver kompletteras..

Tidtabellen ska göras upp, med lite luft i för alla eventualiteter. Men om då någon som ska hämtas upp i Göteborg den 30:e juni har fått förhinder.. sjukt barn, sjuka föräldrar, krångel på jobbet osv.. så han kan inte komma förren tre dagar senare.. Ja då är det bara att vänta.. Men då kommer vi försent till nästa hållplats.. Då får någon annan vänta..

Ja ni förstår, det hänger på att alla gör sitt och att alla kan hålla sina tider.. Det duger inte att man som i en kommunala sammanhang säger att “vi får inte tillräckligt med elever” till våran privatskola.. Vi lägger ner den.. För då måste någon annan.. i det här fallet den kommunala skolan, rycka ut och ta hand om de elever som den privata skolan har stängt ute bara för att deras vinst inte blir tillräckligt stor..

Samma sak med matleveranser till våra gamla… Moderaterna tror att det är många som vill leverera mat till äldreboendena.. Därför ska vi inte bygga ett gemensamt ägt kök.. Men.. vad händer när den privata krögaren inte tjänar tillräckligt på de gamla.. Jo han stänger på lördag och söndag, för att hålla uppe sina vinster.. Vem ska då fixa maten?? jo kommunen har ju skyldighet enligt lag.. Vi får gemensamt ta den kostnaden och det ansvaret.. Visst är det svårt att planera, när förutsättningarna plötsligt kan förändras..

Men.. när det gäller en långsegling så är det iallafall trevligt med all planering.. God dag på er.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *