Reseblogg 7

Karlskrona – Karlshamn – Hanö.

Att komma till Karlskrona betyder ofta att jag stannar kvar, ibland onödigt länge, men det har sina randiga och rutiga orsaker. Framförallt så är Karlskrona en vacker stad, att Caféerna stänger tidigt och att servicen på ICA:s Cityhallen inte är så bra är ju strunt samma bara staden är vacker.

Den här gången kom min son och hans lilla familj på besök. Planeringen var att de skulle segla med över Hanöbukten, men…

Jag anade hur Hanöbukten skulle se ut efter all västlig vind så jag avstyrde det hela lugnt och stillsamt. Vi ägnade en dag åt Marinmuseet och en dag åt att åka turbåt i Karlskrona skärgård. Så det blev ett par fina dagar ihop med den lilla familjen, en troligen lätt sjösjuk mamma och en ettårig dotter, var nog tacksam för det alternativet istället.

Det var rätt, Hanöbukten bjöd på ganska hårt västlig vind och framför allt hög sjö.

Vi tuffade för motor ety att vi annars hade fått kryssa i hård vind och sjö vilket mina armar och min allmänna bekvämlighet numera undanber sig.

Hanö var målet men, ett snabbt beslut gav lite lämpligare kurs mot Karlshamn istället. Tänk er vad det var skönt att komma in bland Karlshamns öar och få lite sjölä, vilket möjliggjorde kaffekokning.

Kvällen i Svaneviks gästhamn, smaka på namnet, blev härligt stillsam.

En fin hamn som byggts av kommunen och sköttes av båtklubben en fin förebild som jag undrar varför inte Norrköpings kommun kan ta efter..

Nästa morgon var stilla, solen på väg upp och hade redan börjat värma, vinden svag om alls..

Seglen sattes och vi styrde i sakta fart mot Hanö. Omsider, ökade vinden något och naturligtvis i mot. Så nu blev det att kryssa sig mot dagens mål. Men i måttlig vind och med gott om svängrum så orkar också jag med att kryssa.

Hanön, Hanöbuktens pärla med sin välskyddade hamn välkomnade oss. Längst in i hörnet, vi lyckades backa in, fans det en fin plats åt oss.

Fyren 60 meter över havet blinkade välkomnande. Det är den fyr som har längst ljusräckvidd i hela Östersjön.

Väderrapporten förvarnar om busväder så vi förtöjde extra väl.

Lördagsmorgon, nu kom busvädret. Djäklar vad det regnade, åskade och blåste. Vinden kom från öster, kanade nerför öns sidor och träffade båtarna med full kraft, vattennivån steg fyrtio cm på bara några timmar. Det var skönt att sitta inne i båten och bara lyssna.

Det är eftermiddag nu och vartefter kommer vinden att gå över på väst och öka… sjutton meter per sekund, låter kanske inte så mycket på land men fy attan vad det är mycket på sjön.

Så vi fortsätter att hålla koll på förtöjningarna och också grann båtarnas förtöjningar för alla förstår inte hur viktigt det är..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *