Reseblogg 8

Skillinge.

Så är vi äntligen i Skillinge, det lilla kustsamhället i Skåne. Ett litet samhälle med en stor fin hamn. Restaurang mitt i hamnen och en skeppshandel av sällan skådad dignitet. Mina minnen från förra besöket där, för tolv år sedan, är fina.

Vi valde mellan Simrishamn och Skillinge och beslutade välja Skillinge på ovan nämnda meriter.

Helt fel.. Av den forna så fina hamnen återstod inte mycket, hamnen igenkorkad av bryggor för fasta platser, ett fåtal gästplatser där det mesta var i förfall. En hamnavgiftsautomat som inte fungerade. Två man kom lägligt just när vi la till så vi kunde betala avgiften direkt så det gick bra, men de båtar som kom in efter oss hade ingen att betala till, vilket medförde att de inte fick tillgång till dusch och toalett.

Restaurangen var stängd, konkursad, och ägaren representanten för det fria näringslivet på orten hade stuckit till Thailand, vad han lever på där är inte känt, men vissa misstankar kan ju anas. Synd för de som drabbades av konkursen..

Andra kvällen i Skillinge gick vi på ett möte med medborgarna.. Den nya kommundirektören i Simrishamns kommun, dit Skillinge hör, skulle presentera sig och berätta om sitt jobb.

Eftersom vi också gärna vill veta vad en ”kommundirektör” gör så gick vi dit.

Imponerande många Skillingebor var på plats. Många frågor av kommunalpolitisk typ diskuterades och det är ju himla bra ur demokratisynpunkt.

Men på min fråga om hur många därvarande som ingick i Simrishamns kommunfullmäktige, de som prioriterar hur kommunens pengar ska användas, var svaret ingen..

Missnöjet med den kommunala servicen var stor, ingen skola, ett kommunalt dagis, dåligt med kollektivtrafik och en byggd i neråtgående. Framstod tydligt..

Men de har en låg kommunalskatt och jag tror inte att de såg sambandet mellan låg kommunal service och låg kommunal skatt..


Den nya kommundirektören Diana Olsson, fick som tack för sin medverkan på mötet, ett modellsjömärke. Det var ett ”mittledsmärke” som betyder att ett hinder kan passeras på två sidor. Vi hoppas att hon inte betraktar Skillinge som ett hinder och önskar henne lycka till med sitt svåra jobb.

Tredje dagen i Skillinge..

Den här dagens väder är som alla andra dagar.. Hård sydvästlig vind, regn och bara 15 grader varmt.

Till vår glädje så blev vi upphämtade av en från Norrköping till Skåne utflyttad radioamatör Jan-Olov och hans hustru Eva.

Vi åkte till Simrishamn för en bättre lunch i den fina hamnrestaurangen där. En mycket trevlig biltur i det vackra Skånska landskapet.

Avslutning i Akaia med kaffe och bakelse.. Vi är glada för det trevliga besöket, det värmde gott i det annars så kalla klimatet.

Nu har vi bestämt oss för att vända hemåt. Det är ingen ide att stångas med dåligt väder, tillsynes utan slut, så i morgon startar vi hemfärden och hoppas för en gångs skull att den västliga luftströmmen ska bestå… Undrar hur det kommer att gå..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *